wilmablogghund

Senaste inläggen

Av Wilma Border collie - Lördag 12 aug 17:42

Försökte faktiskt hämta Sigrid på morgonrundan, men tyvärr var inte matte tillräckligt förvirrad så min plan lyckades inte. Skulle alltså få vara ensam idag.

Hamnade i alla fall i min bil när det var dags för skogen. Enligt matte skulle vi göra nåt.

 

Jaha Engelska skogen, trevligt och idag körde inte matte bil i den som hon gjorde sist.

 

Nu vaknar det en och annan svamp. Fast denna är inget att ha. Heter Gallsopp och smakar som den heter. Vissa förväxlar den med Karl Johan men KJ har aldrig mörkt ådernät och rosa porlager.

 

Inte var vi ensamma i skogen heller. Det var någon där inne, alltså nåt djur som korparna dessutom var väldigt irriterade över.

 

Så vaknade Mandelriskorna. Matte avskyr dom för de stinker av fisk och skaldjur men plockar eftersom hon känner människor som älskar dom.

 

Nu ska jag till mina engelska kompisars hus. Var inställd på trevligt umgänge ett tag.

 

Hm det står nåt märkligt här, så såg det inte ut sist jag var här.

 

Detta är nåt som ska skrämma bort Vilda grisarna. De har den fula vanan att böka sönder tomten när ingen är här.

 

Detta är en av två strumpor och de är fyllda med min gamla begagnade päls. Med tur så gillar inte Vilda grisarna doften av den. Bra att det jag inte behöver kan göra nytta.

 

På ena strumpan satt den här söta spindeln. Matte döpte honom till Karl Hubert och studerade honom länge.

 

Hallå! Chris och Reidun var är ni? Men just ja de är hemma i det där England nu och jag har ju uppdraget att passa deras hus. Hade glömt det. Kollade och allt var precis som det skulle.

 

Suck, jag har tråkigt.

 

Matte ägnade sej åt sånt här plocka en massa tomater som hade mognat och sallad.

Skulle gå tillbaka igen. Hände ingenting av värde.

 

Jo jag var törstig så jag drack en massa vatten i bäcken. Utevatten är mycket godare än det i vattenskålen.

 

På väg hem så stannade matte vid en annan skog. Skulle kollas om det hade vaknat några svampar där.

Titta matte vad jag hittade!

 

Fanns massor med kantareller, fick massor med beröm och god ost. Fantastiskt att de vaknat och blivit många.

 

Lika bra att leta mer när jag är här.

 

Jodå det fanns mera och stora är de. Nu är de noga gömda för de får nog följa med när jag ska åka till Halland på fredag för att ha kurs igen.

 

Fanns en massa såna där Mandelriskor också.

 

Provade att lukta på dom, märkligt med svamp som inte luktar svamp men jag ska nog kunna lära mej de här också.

 

För slick från osttuben kan jag göra nästan vad som helst och en massa beröm fick jag också.

 

Kollade av mer i skogen men det fanns inget av värde.

Hem och gjorde ingenting.

Gick på tråkig eftermiddagsrunda, stängt i alla affärer. Inte träffade jag några jag känner heller.

ANNONS
Av Wilma Border collie - Fredag 11 aug 18:10

Ovädret är tillbaka med full kraft. Äckelhett redan i morse när jag skulle hämta Sigrid. Ingen Nisse som kom och mötte heller, mycket märkligt han brukar alltid komma.

Var hemma hos mej en stund innan vi skulle iväg till nån skogen innan det blev alldeles olidligt.

 

Framme i skogen så kastade jag mej ur bilen. Hade bråttom och som omväxling fick Sigrid sitta och vänta på mej.

 

Det sitter minsann en Ekorre i trädet. Jag SKA prata med honom, förr eller senare så måste jag ha tur och träffa en social sådan.

 

Men vad ni tjatar!!!!! Vad då, gå jag är faktiskt upptagen med Ekorre.

 

Jo jag följde med i femtio meter eller nåt. Gå ni jag tänker sitta här på stenen och prata med nästa Ekorre. Stenar är bra och hasselbuskar är inte så höga hade riktigt bra närkontakt. Men den asociala typen försvann.

 

De där Föränderliga tofsskivlingarna som jag visade min elev Atomic och hans matte i helgen de hade dött. I stället håller det på och föds Svavelgula slöjskivlingar på stubben.

 

Gå ni, jag hittar er säkert. Tänker inte ge upp detta med Ekorre. Det bara MÅSTE finnas nån sån som är social. Behöver jag berätta att jag inte hade nån som helst framgång nu heller?

Insåg att det var lika bra att följa med och hålla ordning på matte och Sigrid. Vem vet vad de hittar på ensamma. Båda dessutom folkilskna.

 

Vi försvann och skogen som ser så vacker ut på bilden den stank vedervärdigt. Någonstans här så växer det Stinksvampar och de luktar värre än de heter.

 

Ja, ja vi kommer. Matte var orolig för att vi skulle ha hittat svamparna och rullat oss i dom. Men det hade vi inte gjort, hade haft annat viktigt att pyssla med.

 

Matte stod och glodde ner i bäcken, tydligen efter fler kräftor men de vägrade visa sej.

 

Kollade kantarellerna, jodå de växer nu efter svampvattennedfallet. Bra för om två veckor har jag och matte elever igen. Kanske att de ska träna i den här skogen en av dagarna.

 

Sigrid hon hittade en massa spännande i sjökanten. Egentligen om det vore normalt så skulle hon inte kunna gå här utan vara tvungen att simma.

 

Passade på att dricka en massa vatten och svalka tassarna för det började vara bra äckelhett fast klockan var knappt tio på förmiddagen.

 

Här har det varit nånting som lämnat väldigt spännande dofter. Kände det redan i helgen och nu diskuterade jag det länge med Sigrid.

 

Matte stirrade i bäcken igen. Jodå det var aktiva kräftor igen, den som tittar väldigt noga kan skymta en i det ljusa på bilden.

 

Svamp var det väldigt ont om, men nu är det höst i skogen för det hade fötts en Röd flugsvamp.

 

Skulle kolla om det hade kommit nya Kungschampinjoner, sist hade de både kommit och torkat bort. Blev koppelfångar eftersom matte hörde röster. Det var vandrare vid skärmskyddet och de kanske inte var intresserade av vårt umgänge.

 

Kollade av skogen men inte minsta lilla svamp fanns det nånstans.

 

Fast på ett ställe så hade det kommit alldeles nyfödda kantareller. Hoppas det kommer massor med mer svampvatten så de blir vuxna.

 

Undrar när hon ska sluta stå och glo efter de där kräftorna? Höll på att somna av leda och inte en kräfta behagade visa sej heller.

 

Vi har minsann hittat nånting som doftar alldeles ljuvligt. Krävde noggrann undersökning.

 

Sigrid hon uppskattade det så mycket att hon rullade sej väldigt mycket och länge. Vad matte sa det tänker jag inte upprepa, Rester efter ett djur med en massa ruttet äckel kvar.

 

Det är hett! Var mycket skönare här inne i skuggiga skogen, men tyvärr kunde jag inte vara kvar eftersom det enligt matte var dags att gå till bilen.

 

Att vi höll på att få värmeslag medan hon jagade fjärilar med kameran det togs det ingen hänsyn till. Kom fler vandrare. Undrar om de fick värmeslag inna de kom till Malmköping?

Åkte hem, käkade lite och sov. Släpade oss ut på en olidligt het eftermiddagsrunda, hälsade på i Rosa elefantaffären och fick välbehövligt godis. Lämnade hem Sigrid och upptäckte att Nisse inte alls hade behövt tillbringa hela dagen ute i ovädret.. Han var minsann hemma och inne. Tänk Sigrid har inte dödshotat nån på hela dagen, det går framåt!!!

Hörde de där otrevliga orden ses på måndag. Ja, ja får väl försöka fördriva helgen på egen tass då. Matte har visst några planer.

ANNONS
Av Wilma Border collie - Torsdag 10 aug 17:50

Bara att inse att Sigrid hon behöver en kurs i bättre morgonhumör. När jag hämtade henne i morse så skulle Nisse gå in som vanligt. Men Sigrid ansåg att hennes katt skulle dra till varmare trakter och stanna där. Nisse gick in och matte bad Sigrid skärpa sej.

När hon kom hit var det raka vägen till klösträdet där hon låg och var sur. Ja, ja det här humöret känns igen sen förra gången hon hade löpt så det är bara att vänta på bättre tider.

Så skulle vi ut, matte hade ingen lust att åka nånstans idag utan vi skulle hålla oss i hemmaskogarna. Korkat finns säkert en massa nya ställen att upptäcka.

 

Träffade spetsen som vi inte mött på länge. Just då var Sigrids humör bättre så han slapp dödshot. Däremot trodde han att jag fortfarande luktade gott vilket jag ju upphörde med för evigheter sedan.

 

Gick till sjön. Jag badade, Sigrid ansåg att det var fullkomligt onödigt med sånt idag.

Ja,ja hon får välja själv.

 

Men gräs skulle hon käka massor av. Håller med henne gräs med smak av svampvattnet som föll igår var utsökt gott.

 

Matte hittade några svampar som heter Prickmusseron. Dessa hade tydligen käkat anabola eftersom de var fullkomligt enorma.

 

Sigrid och hennes gräs, jag fick vänta på henne flera gånger innan hon insåg att hon var ensam och fick bråttom för att hinna ifatt mej.

 

Gick och skulle kolla i skogen om det möjligen hade hänt nåt efter svampvattennedfallet.

 

Matte hittade svampar som heter Brun aspsopp. Denna hade till och med små valpar intill foten.

 

Va? Vill du nåt? Ja vi kommer!

 

Vi skulle träna på aspsoppen med sina valpar. Gjorde det framgångsrikt och blev självklart rejält belönade.

 

Sigrid är ju superduktig på detta med svamp numer. Men här går hon till överdrift. Hon tänkte minsann stå kvar och vakta sina svampar resten av dagen eller nåt. Slutade med att hon var tvungen att följa med.

 

Kollade flera ställen där det brukar växa kantareller, jodå nu föds det minsann valpar. Perfekt inför kommande svamphundskurser nu slipper matte hålla på och vattna svampar om det behagar falla mer från ovan.

 

Jag markerade dom snyggt och samma gjorde Sigrid. Tränade på flera olika ställen.

 

Hamnade på spårvägen och var tvungna att vara koppelfångar eftersom spårvagnarna är ute och åker. Där framme är dessutom läskiga bron.

 

Så där jag har gått över den och får min belöning. Ska alltid ha det efter att ha gått på otrevliga gallret. Sigrid vägrar så henne fick matte bära.

Gick genom Ekorrskogen, var evigheter sen sist vi var i den.

 

Detta är Sigrid på sitt sämsta humör. Hon såg ett par människor som hon ansåg skulle dö. Men matte skickade upp henne på en bänk och ägnade sej åt att avleda henne. Dåligt humör efter löp visst, men man ska i alla fall sköta sej.

 

Passerade Heden och där hittade vi faktiskt en Champinjon. Såna kan vi så det blev en massa beröm och osttuben kom fram.

 

Sen fick vi syn på Inez , henne har vi inte träffat på flera evigheter.

 

Jag jagade Inez mycket och länge, vi hade väldigt skoj. Sigrid vägrade delta.

 

Så kom Sniff också. Han är jättetrevlig med Sigrid ansåg att han skulle dö eller nåt. Hon hade ingen som helst framgång så till slut tröttnade hon på att svära och uppföra sej illa.

Gick hem till mej.

Så skulle Sigrid prova min smarta kloslipar platta. Jag hade jätteskoj med den igår. Bara att dra med tassarna så kommer det ut godis.

 

Jodå, Sigrid fattade men just då hade hon slutat äta godis. Hon drog runt några varv och jag fick godiset. Kändes som bra samarbete.

Klarade av eftermiddagsrundan utan att Sigrid dödade nån. Pannbiff i Prylaffären passade henne efter viss tvekan.

Av Wilma Border collie - Onsdag 9 aug 17:47

I morse ångrade matte att hon inte hade kameran med sej. Skulle som vanligt hämta Sigrid. Först kom hennes katt Nisse springande på gatan och mötte mej. Han var så glad över att se mej att jag knappt kunde gå eftersom han sprang runt mina ben. Berättade att han hade varit ute ensam och övergiven i flera månader, i verkligheten en dryg timme.

Så skulle Sigrid med, bara det att hon var på drama queen humöret. Sätta på sej halsband var detsamma som halshuggning och hon skrek i högan sky. Jaha sa matte är det dags för det humöret idag. Gick hem till mej och Sigrid försvann in i klösträdet.

 

Sen skulle vi åka till skogen, och Sigrids extremt dåliga morgonhumör verkade ha blivit bättre.

Det här var trevligt, i den här skogen var vi en gång för länge sen och då bestämde matte att det nog skulle växa speciella svampar här.

 

Vaddå svamp? Jag ska prata med Ekorre! Som vanligt ingen framgång.

 

Kollade mycket i den där skogen eller egentligen är det ett kärr. Då för länge sen när vi var här så kollade vi bara lite. Nu skulle det utforskas ordentligt. Alltid skoj med nya ställen.

 

Matte hittade en gammal Kärrsopp, alltid något.

 

Sigrid hade helt glömt sitt dåliga humör och hade fullt upp med att kolla in det nya stället. Bra att hon fick tankarna på annat.

 

Sen hörde vi matte börja hojta om att hon minsann hade haft rätt. Det fanns Rödgul trumpetsvamp här.

 

Jag tränade på dom några få gånger förra året och Sigrid har aldrig sett dom. Men vi nosade och markerade. Fick massor med beröm.

 

Ännu bättre, här har det fallit lite mer svampvatten än hemma så det gick att hitta vatten i skogen. Sånt är ju egentligen utrotat.

 

Matte tittade och tittade och hittade massor med mer Rödgul trumpetsvamp. Alla ännu valpar men det lovar gott om det bara kommer mer svampvatten.

 

Helt plötsligt så satt jag här, bara satt och väntade på att matte skulle se mej.

 

Jodå jag hade hittat svamp alldeles på egen tass. Fick massor med beröm för väl utfört arbete.

Sigrid tränade hon också och var jätteduktig på att markera dom.

 


Otroligt en bäck som det finns vatten i! Var många evigheter sen vi såg en sån.

 

Lämnade kärret och gick en sväng i skogen. Men skogen var så där ödsligt torr och övergiven.

 

Fast jag hade kontakt med asociala Ekorre igen. Undrar om det finns socialiseringskurser för Ekorrar?

 

Gick till kärret igen och Sigrid letade upp lite fler Rödgula trumpetsvampar.

 

Lekte en del på ett öppet ställe, men det hade blivit så där oväders varmt så det belv ganska kortvarigt.

 

Syns på Sigrid vad hon ansåg om hettan.

 

Pust bäst att vila lite innan vi ska gå till bilen.

 

Åkte hem och på min gata träffade vi minsann Labrador Alice. Hon är trevlig fast Sigrid ansåg att hon skulle dö.

Efter att ha käkat lite och sovit, det tar på krafterna med nya ställen och en massa svampsök, så skulle vi ut.

Hälsade på i Prylaffären käkade köttbullar där, passade på att hälsa på i Rosa elefantaffären också och fick godis.

Så hämtade matte paket i affären. Lämnade hem Sigrid och gick hem med paketet.

 

Present till mej.

En ny aktivtetsbräda har jag fått.

 

Den och mitt favvisgodis, nu ska den provas.

 

Bara det att en viss Kleptomankatt vid namn Leya anser att mitt bästa godis är det godaste hon vet så hon försökte lägga beslag på både brädan och godiset.

 

Smart sak jag har fått. Den är klädd med grovt sandpapper och jag måste använda tassarna för att snurra och komma åt godiset. Då slipas mina klor samtidigt. Visst numer klarar jag med möda av tassamputation men detta är supersmart. Klorna filas samtidigt som jag får använda hjärnan och belönas med godis. Tänk vilka smarta människor det finns som uppfinner sånt här.

Av Wilma Border collie - Tisdag 8 aug 17:38

Jodå, vi fick faktiskt skjuts till skogen idag också, mycket trevligt.

 

Så där på plats, var inte så väldigt länge sen vi var här men alla våra skogar måste hållas under stenhård kontroll.

 

Sigrid anmälde sin ankomst genom benlyft. Bäst att berätta för eventuella andra hundar att vi har koll på området.

 

Jaha så det var dags för det hittepå igen. Sigrid har gett sej iväg på egna otillåtna äventyr. Bara att vänta ut henne.

 

Hon kom och jag upplyste som vanligt om vad jag anser. Det är faktiskt bara tillåtet att avvika om man behöver prata med asociala Ekorre i nåt träd. Enligt matte är inte ens det godtagbart skäl.

 

Så var det dags igen då, bara att vänta.

 

Ser ni pricken långt bort? Det är Sigrid som just då blev hotad med att bli koppelfånge om hon inte började sköta sej och det i förra veckan.

 

Ja skyll dej själv. Det blev ovädershett på bara några minuter i skogen och vara ute på otillåtna äventyr då blir man varm. Syns på Sigrid att det var alldeles för hett för såna aktiviteter.

 

Sjön var som tur var nära. Jag drack vatten och blötte tassarna. Gissa vad Sigrid gjorde?

 

Just det hon grävde och grävde ännu mer. Precis här är det nåt väldigt spännande och utgrävningarna är omfattande.

 

Matte kollade Tranbären och såna verkar det bli ganska mycket av i år. Sigrid fortsatte att gräva.

 

Så där äntligen kom hon, fast hade Sigrid fått bestämma hade hon säkert stått kvar och grävt fortfarande.

 

På det lilla hygget finns det faktiskt lingon riktigt mycket på ett par ställen. Ett under att de har klarat torkan.

 

Matte ägande sej åt att ta en massa bilder på Sörmlandsleden. När den där stora svampträffen är om några veckor ska alla ut och vandra på olika etapper.

 

Det ser ut som höst, björkarna tappar redan alla löv eftersom det är så torrt.

 

Otroligt det fanns svampar! Några Föränderliga tofsskivlingar men tyvärr med passerat bäst före datum.

 

Ännu har inte marken snott allt vatten. Jag hittade ett par väldigt trevliga lerpölar. Lervatten är gott att dricka och dessutom välgörande för pälsen.

 

Sigrid hon har många märkliga intressen. Insekter är ett av dom. Hon upptäckte att det var fullt med såna där Skräddare på vattenytan och det var det allra mest spännande hon nånsin sett. Sen var vi nära vägen och bilen så det var dags för koppel. Hade blivit så varmt att det var skönt att åka hem och slappa.

Inte var våra affärer öppna på eftermiddagsrundan idag heller, fast vi träffade i alla fall en del människor som vi känner. Alltid trevligt med sällskap.

Under gårdagens inlägg har jag fått en kommentar från en okänd bloggläsare som tycker att jag ser tjock ut jämfört med bilder från förra året.

Så här är det kära bloggläsare. Förra året var jag ett år yngre och inte färdigutvecklad. Jag hade dessutom fällt av mej all päls innan jag flyttade hit.

Nu är jag ett år äldre, min päls är väldigt tjock, enligt matte har jag glömt att tappa all vinterpäls. Jag tillbringar timmar varje dag i olika skogar. All tid där gör att jag har byggt en massa muskler. Springa upp och ner för backar, hoppa och klättra osv osv har gett mej rejäla muskler. Jag ligger knappast på soffan och käkar praliner, menar grisöron, hela dagarna På det här året har jag ökat två kilo i vikt. Dessutom kommer jag från linjer med stora och kraftiga hundar.

 

Bilderna här är min pappa Lucky For You Broadway som vunnit allt som går att vinna

 

Min mamma Adaike är inte liten hon heller.

I Tjeckien där jag föddes så avlar de inte bara på vall utan även utställningslinjer och jag kommer från såna.

Hoppas du är nöjd med detta svar, det går att se mer av släkten om du bland länkarna klickar på den som går till kennelns (Nebeský sen) hemsida.

Av Wilma Border collie - Måndag 7 aug 17:43

Åter till vardagen. I dag var det ingen kurs utan en alldeles vanlig Sigriddag. Gick och hämtade henne i morse. Nu verkar det som om hon är på väg ut ur den där ”efter löpet bubblan”. Var inte raka vägen till klöspelaren för att ligga och tjura utan det passade att umgås en del.

Sen skulle vi åka och kolla skog.

 

Här har jag varit ett par gånger för evigheter sen, men Sigrid hon har aldrig varit här.

Massor att kolla som vanligt. Nästan ett helt års frånvaro då måste allt undersökas noga.

 

Fick faktiskt igång Sigrid med lek en stund, hon har inte varit på sånt humör senaste tiden.

 

Det fanns gott om gräs så det var lika bra att passa på att käka enligt Sigrid. Erkänner jag åt också en massa. Gräs är gott.

 

Den enda som hade varit här var tydligen Hälge för han hade lämnat en rejäl tämligen färsk hög.

 

Det är så torrt så torrt, här borde det vara en bäck men inte. Det svampvatten som föll i går har inte nått speciellt långt ner i marken och vi bor på den plats i landet som fått allra minst nederbörd.

 

Fast fortfarande var gräset blött så Sigrid blev rejält blöt av det.

 

Matte visste att det fallit en del svampvatten här för ett par veckor sen. Kanske att nån svamp skulle ha vaknat.

Inte det inte, det var totalt sterilt. Fanns bara den här Björktickan som utsvultna sniglar haft kalas på.

 

Se där Sigrids grävintresse har återuppstått. Det har också varit mer eller mindre försvunnet.

 

Så kan man se skogsvarelser också om man är uppmärksam. Som denna.

 

Otroligt!! Vi hittade en lerpöl där det till och med fanns några droppar vatten. Som alla vet så är lera mycket välgörande för pälsen.

 

Visst blev mina tassar fina? Matte hade andra åsikter men det är inget att bry sej om.

 

Grävling bor tydligen i den här skogen och runt stubben hade han jobbat ordentligt i jakt på något ätbart.

Gick till bilen för vi skulle nånting mer när vi ändå var i de här trakterna.

 

Här har varken jag eller Sigrid varit. Nya ställen är alltid trevligt och tydligen tar de aldrig slut.

 

Vi hittade minsann en ny sjö. Mycket trevligt.

 

Sigrid bestämde sej för att bada det är fullkomligt onödigt. Räckte med att dricka lite vatten.

 

Jag badade, var jätteskönt i vattnet och dessutom är det alldeles kristallklart vatten i den här sjön.

 

Matte försökte övertala Sigrid, men det syns på hennes min vad hon ansåg om att bada idag.

 

Jaha människor de kan då roa sej på de märkligaste sätt. Detta är ett bygga en ring av stenar i vattnet.

 

Jag väntar och väntar. Det blåste ganska mycket och matte trodde att hon skulle få med nåt på bild. Lyckades inte, blev bara en massa konstiga bilder.

 

Vad sa du? Ska vi åka hem? Tydligen var det dags för vi hade varit ganska länge i skogen.

Åkte hem, slappade och gjorde just ingenting.

Bestämde oss för att besöka alla våra affärer på eftermiddagen. Men det är ingen service. Måndag innebär att alla är stängda. Borde vara specialöppet för oss.

Gick hem med Sigrid och i morgon ska vi hitta på nåt annat.

Av Wilma Border collie - Söndag 6 aug 17:57

Dags för den andra dagen med Atomic och hans utbildning till svamphund.

Redan på mötesplatsen så började det falla svampvatten, men med vårt ökenklimat är varenda droppe värdefull.

 

Nu så ska vi ut i skogen och Atomic ska fortsätta att träna.

 

Började bra för på en stubbe hade det kommit lite Föränderliga tofsskivlingar. Hans matte fick en lektion i hur man känner igen dom.

 

Atomic fick bekanta sej med dom också och satte nosen fint mot dom.

 

Som belöning blev han bjuden på smaskig ost.

 

Gick vidare och en Mandelkremla hade vaknat.

 

Samma sak här Atomic fick bekanta sej även med den doften och hans matte fick veta lite om såna. Mycket roligare när det finns flera sorters svampar.

 

Matte hittade en Karljohan också men den var sjuk av sån där soppsnylting.

 

Sen var det dags att träna på allvar. Här växer det faktiskt ett par levande kantareller som matte INTE har vattnat.

 

Svampvattnet det föll och föll. Egentligen borde jag inte vistas ute, men är det kurs så gör man det bästa av det.

 

Sen jobbade Atomic med de där kantarellerna som matte har hållit på och vattnat de senaste evigheterna. Han är så duktig så duktig och hittade dom snabbt. Dessutom hade de fötts några nya kantarellvalpar så det finns hopp om bättre tider i skogarna.

 

Fanns ett par Kremlor till så han fick prova på dom också. Gäller att ta alla chanser när det finns växande svampar.

 

Sen fick matte ta till det där med att plantera ut kantareller. Vad gör man när de har vägrat växa på grund av ovädret med torka och hetta. Men Atomic jobbade lika bra i alla fall.

 

Skulle fika vid skärmskyddet på min Sörmlandsledsetapp. Tur att det finns för ni ser hur grått det är.

 

Det tar på krafterna att vara med på kurs så jag somnade en stund. Taket sticker ut en bra bit och skyddar.

 

Svampvattnet öste ner ordentligt ett tag. Perfekt behövs enorma mängder.

Sen när det kom lite mindre så skulle vi fortsätta för Atomic skulle träna mera.

 

De här kantarellerna har vi bevakat sen 18 maj när de bara var små prickar. Nu har de ohjälpligt dött torkdöden.

 

Tog till det där med att plantera ut av de jag och Sigrid hittade i fredags. Alltså duktiga, duktiga Atomic som snyggt hittade dom och tog kontakt med sin matte för att få sin belöning. Matte är så imponerad av honom och hur otroligt bra han jobbat trots svampbristen.

 

I tisdags var vi i den här skogen och då fanns det inga Kungschampinjoner. Men sen dess hade några både fötts och hunnit dö torkdöden. Detta är visst en svamp som jag ska lära mej är det tänkt.

 

Men vad sjutton håller människorna på med? Helt plötsligt var bäcken det mest intressanta som existerade i deras värld. De tittade och pekade och fotograferade.

 

Förklaringen, det var en massa kräftor i det lilla vatten som finns kvar. Jag hoppas att de där kräftorna tappar sina klor för fyndad kräftklo var supergott lärde jag mej för några veckor sen.

 

Slut på allt det roliga, dags att gå till våra bilar och åka hem. Notera gärna att det helt plötsligt uppstått en sån där utrotningshotad stor vattenpöl.

Så var det dags att säja hej då till Atomic och hans matte. En sak är säker han kommer att bli en superduktig svamphund, bäva månde alla svampar i Skåne där han bor. Atomic kommer att städa skogarna.

Av Wilma Border collie - Lördag 5 aug 18:11

I dag var det dags för årets första svamphundselev. Jag har inte hunnit få så stor vana ännu vid det här med mattes kurser. Hann bara vara med på ett par stycken förra året och sen har jag ju utbildat mej.

 

Åkte iväg och mötte dagens elev, en Portugisisk vattenhund som heter Atomic. Jag hittar numer bra i många av mina skogar så jag visade honom vägen.

 

På plats i skogen så började jag med att visa sjön. En viktig hundkunskap för den är bra att ha när man blir törstig eller behöver svalka sej.

 

Så var det dags för allvaret. Här luktar Atomic på sin allra första kantarell och får massor med beröm och gott godis,

 

Så provade han samma sak med sin matte, mycket duktig elev som omgående begrep att svamp det ger en massa gott och en väldigt glad matte.'

 

Man måste koppla av också så Atomic passade på att bada en del.

 

Han är snygg också.

 

Träningen fortsatte och jag övervakade noga så allt gick rätt till. Har tränat mycket på de här momenten så de kan jag.

 

Gick runt ett tag i den ödsliga skogen där inga svampar vill växa. Fast faktiskt så kom det en liten med betoning på liten skvätt svampvatten.

 

Så var det mera träning, matte körde ganska hårt med Atomic och jag höll koll. Eller egentligen var jag ute efter godiset som han fick. Kom på att om jag repeterade mina kunskaper så fick jag också.

 

Lugn Atomic din matte kommer. Hon skulle bara gå iväg och fixa nåt. Vi blir inte övergivna i skogen.

Så var det fikadags. Mycket trevligt detta med skogsfika, jag fick Dentastix av Atomics matte och macka av min matte.

 

Hörru Atomicmatte jag skulle kunna tänka mej nåt mer att äta, du vet hemma får jag aldrig nånting.

Sen efter fikat så fortsatte vi, nu skulle Atomic lära sej att svampar finns på marken och inte i händerna på människor.

 

Hm, här växte det sist jag var här. Jodå de levde fortfarande de få som fanns. Jag markerade dom snyggt.

 

Atomic var superduktig och fattade väldigt snabbt att det lönade sej att nosa på marken.

 

Jag övervakade noga vad som hände. Är faktiskt intressant att titta på när en annan hund lär sej det jag numer kan.

Matte fick ta till en del av de där kantarellerna som jag och Sigrid hittade igår och plantera ut. Allt annat än optimalt men vad gör man när skogen liknar en öken?

 

Atomic han fattade att han skulle använda nosen och söka. Jodå han hittade kantarellerna utan problem. Matte stod bara och log för bland det roligaste hon vet är att se när hundar fattar och lär sej detta med svampsökets hemligheter.

 

Han tränade mycket tillsammans med sin matte och de kommer att bli superduktiga på detta.

 

Äsch låta Atomic hålla på med svamparna, jag ska prata med Ekorre. Eländiga typ totalt asocial. Slutade med att matte kom och hämtade mej.

 

Så var det ett sista ryck med att träna på svamparna. Det tar på hjärnan att använda nosen och lära sej nya saker så Atomic började vara rejält trött. Alltså var det dags att bryta för idag. Ingen idé att nöta när man är trött och okoncentrerad då blir det inte bra.

 

Jag hittade en trevlig fläck som luktade gott där jag rullade mej länge och mycket.

 

Sen var det bara att gå tillbaka till bilarna säja hej då och ge Atomicmatte en vägbeskrivning så hon hittar till morgondagens mötesplats. Då ska Atomic lära sej lite mera.

Åkte hem och sov, jag var också trött. Tar på mej att träffa ny hund och övervaka mattes kursverksamhet. Insåg att här hade det fallit mer svampvatten än där vi var.

Gick ut en snabbis för en stund sen och hade sån tur att jag träffade grannhundarna Asko och Loke. Jätteskoj för det blev en massa lek med dom.

Nu ska jag vila så jag orkar med morgondagens kurs.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Omröstning

Nu har jag bloggat i 1 år. Tycker ni att jag ska fortsätta?
 Ja fortsätt
 Nej tråkiga byracka du skulle aldrig börjat
 Gör som du vill, jag tänker inte läsa här igen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ wilmablogghund med Blogkeen
Följ wilmablogghund med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se