wilmablogghund

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

Årets första svamphundselev

Av Wilma Border collie - 5 augusti 2017 18:11

I dag var det dags för årets första svamphundselev. Jag har inte hunnit få så stor vana ännu vid det här med mattes kurser. Hann bara vara med på ett par stycken förra året och sen har jag ju utbildat mej.

 

Åkte iväg och mötte dagens elev, en Portugisisk vattenhund som heter Atomic. Jag hittar numer bra i många av mina skogar så jag visade honom vägen.

 

På plats i skogen så började jag med att visa sjön. En viktig hundkunskap för den är bra att ha när man blir törstig eller behöver svalka sej.

 

Så var det dags för allvaret. Här luktar Atomic på sin allra första kantarell och får massor med beröm och gott godis,

 

Så provade han samma sak med sin matte, mycket duktig elev som omgående begrep att svamp det ger en massa gott och en väldigt glad matte.'

 

Man måste koppla av också så Atomic passade på att bada en del.

 

Han är snygg också.

 

Träningen fortsatte och jag övervakade noga så allt gick rätt till. Har tränat mycket på de här momenten så de kan jag.

 

Gick runt ett tag i den ödsliga skogen där inga svampar vill växa. Fast faktiskt så kom det en liten med betoning på liten skvätt svampvatten.

 

Så var det mera träning, matte körde ganska hårt med Atomic och jag höll koll. Eller egentligen var jag ute efter godiset som han fick. Kom på att om jag repeterade mina kunskaper så fick jag också.

 

Lugn Atomic din matte kommer. Hon skulle bara gå iväg och fixa nåt. Vi blir inte övergivna i skogen.

Så var det fikadags. Mycket trevligt detta med skogsfika, jag fick Dentastix av Atomics matte och macka av min matte.

 

Hörru Atomicmatte jag skulle kunna tänka mej nåt mer att äta, du vet hemma får jag aldrig nånting.

Sen efter fikat så fortsatte vi, nu skulle Atomic lära sej att svampar finns på marken och inte i händerna på människor.

 

Hm, här växte det sist jag var här. Jodå de levde fortfarande de få som fanns. Jag markerade dom snyggt.

 

Atomic var superduktig och fattade väldigt snabbt att det lönade sej att nosa på marken.

 

Jag övervakade noga vad som hände. Är faktiskt intressant att titta på när en annan hund lär sej det jag numer kan.

Matte fick ta till en del av de där kantarellerna som jag och Sigrid hittade igår och plantera ut. Allt annat än optimalt men vad gör man när skogen liknar en öken?

 

Atomic han fattade att han skulle använda nosen och söka. Jodå han hittade kantarellerna utan problem. Matte stod bara och log för bland det roligaste hon vet är att se när hundar fattar och lär sej detta med svampsökets hemligheter.

 

Han tränade mycket tillsammans med sin matte och de kommer att bli superduktiga på detta.

 

Äsch låta Atomic hålla på med svamparna, jag ska prata med Ekorre. Eländiga typ totalt asocial. Slutade med att matte kom och hämtade mej.

 

Så var det ett sista ryck med att träna på svamparna. Det tar på hjärnan att använda nosen och lära sej nya saker så Atomic började vara rejält trött. Alltså var det dags att bryta för idag. Ingen idé att nöta när man är trött och okoncentrerad då blir det inte bra.

 

Jag hittade en trevlig fläck som luktade gott där jag rullade mej länge och mycket.

 

Sen var det bara att gå tillbaka till bilarna säja hej då och ge Atomicmatte en vägbeskrivning så hon hittar till morgondagens mötesplats. Då ska Atomic lära sej lite mera.

Åkte hem och sov, jag var också trött. Tar på mej att träffa ny hund och övervaka mattes kursverksamhet. Insåg att här hade det fallit mer svampvatten än där vi var.

Gick ut en snabbis för en stund sen och hade sån tur att jag träffade grannhundarna Asko och Loke. Jätteskoj för det blev en massa lek med dom.

Nu ska jag vila så jag orkar med morgondagens kurs.

 
 
Ingen bild

Helena Sandberg

6 augusti 2017 16:52

Trevlig blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Wilma Border collie - Torsdag 28 mars 18:09

Sov väldigt gott tillsammans med Basse i natt. Man sover bättre när man är två. Vaknade i morse, Basse sov. När det var dags för morgonrunda behagade han kliva upp och följa med mej ut. Gick in käkade frukost och Basse gick occh la sej igen. Me...

Av Wilma Border collie - Onsdag 27 mars 18:01

Vanliga rutinen i morse, hämta Basse på liftarplatsen, Fördel dörren öppnades så vi fick gott godis., precis vad vi behövde. Sen skulle vi åka och kanske jobba som svamphundar.   Kollade noga vad som hänt sen sist. Förra gången vi var här så...

Av Wilma Border collie - Tisdag 26 mars 17:58

Vanliga rutinen i morse, Basse skulle inte ha skjuts hit så jag skulle hämta honom. När jag var ute för morgontoalett  så snöade det inte. Hörde att matte hade märkliga åsikter precis när vi skulle åka.   Snön vräkte ner med enorma flingor, de...

Av Wilma Border collie - Måndag 25 mars 17:59

Basse han sov i morse så det var bara att åka och hämta honom.   Nisse var så nöjd när jag kom och hämtade Basse, för han vile in. Basse behagade vakna och sen skulle vi kolla om mattes plan fungerade.   Hamnade vi hembygdsgården i Sparre...

Av Wilma Border collie - Söndag 24 mars 17:53

Klarade av morgonrutinerna, passade dörren alldeles för länge. Sen var det äntligen dags att åka.   Ja du Basse, det här var en smart idé att ha koll från bordet. Nu ser vi verkligen när och om det kommer kompisar. Ska nog använda detta flera ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Nu har jag bloggat i 1 år. Tycker ni att jag ska fortsätta?
 Ja fortsätt
 Nej tråkiga byracka du skulle aldrig börjat
 Gör som du vill, jag tänker inte läsa här igen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards